Istoria celei mai importante străzi a Galațiului - Domnia străzii Domnească 

Istoria celei mai importante străzi a Galațiului - Domnia străzii Domnească 
Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

Este ușor de observat că de câteva zile se circulă ceva mai anevoios pe strada care traversează întregul centru al Galațiului. Strada Domnească, așa cum anunțam în urmă cu câteva luni, intră ușor, dar sigur, într-un amplu proces de modernizare. Sau de recâștigare a importanței din trecutu-i glorios.

 

Start spre întoarcerea la istorie

Au început lucrările la unul dintre cele mai importante obiective ale municipalității gălățene, Primăria anunțând nu doar în 2023 că își dorește să redea aspectul de altădată al străzii Domnească. Ori al căii cu același nume, întrucât această arteră esențială a orașului are o istorie aparte în spate. Nu întâmplător i se spune Domnească, destui domnitori ai Moldovei și ai altor ținuturi, în funcție de interese, pășind pe aici în drumul lor spre Iași sau spre Înalta Poartă. Așa cum cotidianul nostru informa săptămâna trecută, pe segmentul cuprins între Biserica Greacă și Biserica Catolică s-a dat startul unor lucrări de modernizare și reabilitare a carosabilului și trotuarelor, cu elemente tip „Aleea Celebrităților - Walk of Fame” pentru personalități marcante ale Galațiului. De asemenea, sunt prevăzute piste pentru bicicliști, bănci și coșuri de gunoi, iluminat public de tip led, plantări de arbori și amenajarea spațiilor verzi, instalarea unor sisteme de irigații automatizate. „În perspectiva transformării în stradă exclusiv pietonală în zilele de weekend, în zona intersecției cu str. Gării, dar și la intersecțiile cu drumurile laterale, se vor monta stâlpi retractabili automați, cu acționare electrică sau hidraulică", menționează Compartimentul de presă al Primăriei Galați.

Reconstrucția orașului

Dar care este povestea acestei artere? Istoricii, fie că ne referim la Paul Păltănea sau la Nicolae Iorga, o plasează printre cele mai importante obiective ale Galațiului nostru. Potrivit scrierilor acestora, în 1821, orașul era distrus în urma eternelor războaie dintre turci și greci, iar refacerea lui, un proces minuțios, avea să dureze până la Războiul de Independență. Reconstrucția Galațiului începea cu câteva case de negustori din centru, chiar pe strada Domnească, și în jurul bisericilor Sf. Dumitru și Precista, până în vecinătatea Palatului Administrativ. Cronicarii vremii notau faptul că imobilele cele mai ochioase se regăseau pe axul fostei căi Domnești pentru a fi păzite de inundațiile cauzate de revărsare Dunării și a Brateșului.

Hrisovul lui Sturdza

Conform Hrisovului principelui Mihail Grigore Sturdza, emis la 1 octombrie 1836, orașul trebuia extins, iar planurile urbanistice definitivate arătau că noul oraș urma să fie construit în spațiul cuprins între Valea orașului, Vadul Ungurului și Dunăre, adică exact actualul Ansamblu urban Strada Domnească. Aici se mutau deja comercianții care aveau afaceri în oraș, iar noul târg părea să fie destinat oamenilor cu stare. Ca detalii aparte, între 1864 și 1869 au fost pavate mai multe străzi, printre care se număra și strada Domnească, iar în 1872 primarul Alexandru Moruzi încheia un contract cu o firmă din Marsilia pentru executarea iluminatului privat și public cu gaz fluid. Fiecare epocă avea propria conectare la ce înseamnă modern! Majoritatea clădirilor publice, cu excepția bisericilor și a clădirilor școlilor principale, care trebuiau situate astfel încât să acopere întreaga suprafață a orașului, erau amplasate în zona centrală și în prelungirea acesteia, nicăieri altundeva decât pe strada Domnească. 

2024. O nouă eră

Așadar, file importante de istorie care ne vorbesc despre importanța acestei căi. La începutul secolului al XX-lea, Domneasca rămâne artera principală a Galațiului, secondată fiind spre nord de strada paralelă, Cuza Vodă, și de Mihai Bravu spre vest. Urmărind evoluția acesteia, constatăm că avem de-a face cu o zonă mixtă care se dezvoltă de la Faleza Dunării până în dreptul Grădinii Publice. Ea era axa principală, tradițională a orașului, traversând zone diferite: centrul nou, fragmentele centrului istoric, zona rezidențială la standarde ridicate, diferite clădiri cu destinații administrative, financiar-bancare, comerciale, de servicii, cult, cultură, învățământ, sănătate și de agrement. Ca o consecință firească, Ansamblul urban construit de-a lungul străzii Domnească avea să fie nominalizat ca Zonă Istorică de Referință 3, conținând trei subzone istorice de referință. Acum, în 2024, începe o nouă eră.

Domnia străzii Domnească nu se putea opri.

Cezar Gorovei

Sursa foto: Biblioteca Județeană „V. A. Urechia”

 

(P)

 

Galerie de imagini

Citit 7080 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Februarie 2024 15:00